40.718 Zonnepanelen in Groningen!

Eerste ‘postcoderoos’ zonnepanelenproject van Noord-Nederland geopend

In de Groningse wijk Lewenborg is het eerste postcoderoosproject van Noord-Nederland geopend. Initiatiefnemer Sjak Rijploeg opende de zonnepaneleninstallatie op vrijdagmiddag 12 februari. De 5 deelnemers aan het project profiteren 15 jaar lang van eigen groene stroom die opgewekt wordt door de 26 zonnepanelen die op wijkcentrum Het Dok zijn geplaatst.

Ongeveer 2,5 jaar geleden werd Grunneger Power benaderd om te helpen bij het opzetten van een postcoderoosproject op Het Dok. Een postcoderoosproject is een zonnepanelenproject dat specifiek is bedoeld voor mensen die zelf geen eigen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen. Dankzij de postcoderoosregeling uit het Energieakkoord kunnen ook zij nu rendabel investeren in duurzame energie. De deelnemers hoeven over de opgewekte stroom geen energiebelasting te betalen. Daardoor is het plaatsen van zonnepanelen op een ander dak ongeveer net zo rendabel als je eigen dak. Voorwaarde voor deelname is dat je binnen de ‘postcoderoos’ van de zonnepaneleninstallatie moet wonen. Dat is het 4-cijferige postcodegebied waarin de installatie is geplaatst plus de aangrenzende 4-cijferige postcodes. In het geval van Het Dok konden mensen uit Lewenborg, Drielanden en Ruischerbrug deelnemen.

Ondanks de nieuwe regeling en het feit dat de gemeente Groningen het dak van het wijkcentrum beschikbaar stelde heeft het ruim 2 jaar geduurd voordat de zonnepanelen op Het Dok kwamen te liggen. De voornaamste reden hiervoor is dat de postcoderoosregeling in eerste instantie nog niet gunstig genoeg was en dergelijke projecten financieel gezien niet uit konden. Daardoor was het lastig om buurtbewoners te vinden die aan het project wilden deelnemen. Inmiddels is de regeling al 4 of 5 keer versoepeld en is het wel aantrekkelijk geworden om deel te nemen. Een ander lastig gegeven is dat er in het postcoderoosgebied van Het Dok de minste huishoudens te vinden zijn van de hele stad Groningen. Kortom, de gekozen locatie is de minst gunstige. Desondanks zijn er 5 enthousiaste buurtbewoners in het project gestapt. Samen hebben zij geïnvesteerd in 26 zonnepanelen. Hiervoor betaalden zij eenmalig 345 euro per paneel. Jaarlijks besparen ze hiermee ongeveer 35 euro, en niet onbelangrijk: 80 kilogram CO2 per paneel. Binnen 10 jaar is de investering terugverdiend. Dat is vergelijkbaar met zonnepanelen op eigen dak.

Nu het eerste postcoderoosproject van Noord-Nederland officieel is geopend zullen er komend jaar waarschijnlijk nog vele volgen. Grunneger Power is in verschillende buurten bewoners aan het helpen met soortgelijke projecten. Hiervan is het Alfa Postcoderoospoject in de Zeeheldenbuurt/Schilderswijk het verst gevorderd. Bij dit project is er ruimte voor 1000 zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw.  De panelen zullen hier in het voorjaar geplaatst worden.

Dagblad van het Noorden (12 februari 2016): ‘Eerste zonnedak klaar volgens postcoderoos