40.718 Zonnepanelen in Groningen!

FAQ / Collectief opwekken < Terug naar FAQ Overzicht

 • Mijn dak is niet geschikt voor zonnepanelen, wat nu?

  Dankzij de regeling ‘Verlaagd Tarief’ kunnen mensen die geen (geschikt) eigen dak voor zonnepanelen hebben toch duurzame energie op wekken. Voorwaarde is dat het in collectief verband wordt georganiseerd (middels een coöperatie of VvE) en dat de deelnemers binnen de ‘postcoderoos’ van de zonnepaneleninstallatie wonen. Vandaar dat deze regeling veelal de ‘postcoderoosregeling’ wordt genoemd. De regeling verzekert dat u gegarandeerd 15 jaar lang een belastingkorting van 9 cent per kWh krijgt voor de duurzame energie die u in collectief verband opwekken. Dankzij deze belastingkorting is het rendabel opwekken van zonne-energie op een ander dak mogelijk.

 • Wat is een postcoderoos?

  De postcoderoos wordt bepaald door het viercijferige postcodegebied waarin de productie-installatie ligt. De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden.

 • Wie kunnen er aan postcoderoosprojecten meedoen?

  De regeling Verlaagd Tarief is gericht op particulieren die geen geschikt eigen dak hebben voor zonnepanelen. Zowel huurders als woningeigenaren kunnen meedoen. Ook (kleine) ondernemers mogen deelnemen aan het project, mits ze kleinverbruiker zijn. Daarnaast mag een ondernemer niet meer dan 20% aandeel hebben in de productie-installatie.  Om deel te nemen aan een project is het noodzakelijk om stroom (en gas) via Grunneger Power af te nemen. Op die manier kunnen wij uw voordeel verrekenen op de energierekening.

 • Wat kost de deelname?

  De prijs voor deelname is afhankelijk van de grootte van een project, maar ligt doorgaans tussen de €300,- en €350,- per paneel. Dit is inclusief lidmaatschap van een opwekcoöperatie, verzekeringen, garanties en alle andere mogelijke bijkomende kosten.

 • Waarom leggen jullie niet alleen zonnepanelen op daken, maar ook op een terrein?

  Wij willen, net als de Gemeente Groningen, vóór 2035 energieneutraal zijn als Stad. Wij pleiten er daarom voor alle geschikte daken in de stad vol te leggen met zonnepanelen. Daar maken we ons ook hard voor. We helpen individuen (huishoudens) en collectieven (VvE’s, organisaties en buurten) met het (collectief) opwekken van energie op een eigen of een gezamenlijk zonnedak. Een voorbeeld van een gezamenlijk zonnedak is de Alfa Postcoderoos, waar we 1.000 panelen plaatsen op het dak van het Alfa-college. Zonneparken zien wij in onze visie als aanvullend en tijdelijk. De Gemeente deelt deze visie met ons en heeft deze daarom in haar zonne-energiestrategie opgenomen.

  Als duurzame, sociale onderneming zijn wij overigens voor groen. Zonnepark Vierverlaten bouwen we daarom op een braakliggend terrein. Dit is een bedrijfsterrein. In het bestemmingplan heeft deze locatie een bedrijfsbestemming, en geen agrarische bestemming. Van een zonneweide mogen we daarom niet spreken.

Zoek vragen

Stel je vraag