(Onderzoeksproject Horizon EU Communitas)
Actief meedoen op de energiemarkt? Dat kan via een energiegemeenschap. Dit is een nieuwe samenwerkingsvorm uit het EU maatregelenpakket ‘Schone energie voor alle Europeanen’.
In een energiegemeenschap kun je samen met buurtgenoten, lokale overheden en kleine bedrijven energie opwekken, delen en verkopen. Je vormt daarvoor samen een systeem voor warmte en elektriciteit met bijvoorbeeld eigen bronnen en opslag. Ook zelflevering en een eigen netwerk zijn mogelijk.
De bedoeling is dat zulke energiegemeenschappen de energiemarkt toegankelijk maken en iedereen actief mee kan doen. Tegelijkertijd ontlast een lokale afstemming van vraag en aanbod het vaak overbelaste net en komt het de betaalbaarheid ten goede.Wat de precieze spelregels voor energiegemeenschappen worden is nog niet duidelijk. De Europese wetgeving moet nog worden opgenomen in de Nederlandse. Dit gebeurt via de nieuwe Energiewet die in voorbereiding is. Deze wet vervangt de huidige Gas-, Elektriciteits- en Warmtewet.
Kortom, de “energiegemeenschap” is nog erg nieuw en daarmee onbekend. Wat je met een energiegemeenschap kan en wat de voordelen ervan zijn onderzoeken we nu. Grunneger Power doet dit als deelnemer in het onderzoeksproject Horizon EU Communitas. Dit project is in januari 2023 gestart en duurt in totaal drieënhalf jaar. Binnen het project werken we samen met TNO en partners uit andere Europese landen. Grunneger Power zet een energiegemeenschap op in Groningen Noord, in het verlengde van het Buurtwarmte project. Door ervaring op te doen kunnen we aan het einde van het project kennis delen met anderen die een energiegemeenschap willen starten.
Meer informatie over dit project is hier te vinden (in het Engels).