Bij Grunneger Power geloven we dat energie meer is dan een nutsvoorziening. Het is een krachtig middel om onze gemeenschap te versterken en onze toekomst te verduurzamen. Samen met onze leden zetten we ons al jaren in voor een groenere, rechtvaardige en lokaal verankerde energietoekomst. Met Local4Local gaan we een stap verder: we brengen de energieregie terug waar deze hoort—bij de bewoners van Groningen.
Local4Local verbindt de opwek van duurzame energie direct met het verbruik van onze leden. Dit betekent dat we de stroom die we opwekken in onze zonneparken in Groningen vanaf medio 2025 rechtstreeks beschikbaar maken voor leden van Grunneger Power via een nieuw energiecontract bij Energie VanOns. Hiermee creëren we een eerlijke en transparante energieketen: van Groningers, voor Groningers. Met dit nieuwe energiecontract krijg je een korting achteraf als je de stroom van onze zonneparken benut als de zon schijnt.
Het energiesysteem waaraan we bouwen levert jou de volgende voordelen op:
Door lokaal opgewekte stroom direct te koppelen aan verbruik, vermijden we onnodige tussenschakels.
Door in te zetten op een goede bronnenmix, gelijktijdigheid van vraag en aanbod en opslag, werken we samen aan een betaalbaar en betrouwbaar aanbod van lokale groene stroom.
Als lid van Grunneger Power heb je inspraak in hoe onze energie wordt opgewekt, gebruikt en verdeeld. Dit is echte zeggenschap over je eigen energie.
Elke kilowattuur die jij verbruikt, is lokaal geproduceerd en 100% duurzaam. Samen verminderen we de CO₂-uitstoot en versterken we onze lokale economie.
De opbrengsten houden we in Groningen en besteden we aan de verdere verduurzaming en het verbeteren van ons energiesysteem.
We starten met het monitoren van het stroomverbruik van ongeveer 50 leden. Leden krijgen inzicht in hun stroomverbruik via een dongel die ze aansluiten in de meterkast. Via een online platform kun je zien hoe jouw verbruik zich verhoudt tot het verbruik van de andere deelnemers. Dit geeft ons inzicht in hoe we het toekomstige stroomcontract goed kunnen inrichten.
Als je vervolgens interesse hebt in het nieuwe stroomcontract, krijg je een stroomcontract dat is afgestemd op de zonnestroom uit onze parken. Met de andere deelnemers vorm je een zogenaamde energiegemeenschap. Samen met de andere deelnemers stemmen we het verbruik af op beschikbaarheid en we onderzoeken hoe opslag en slimme technologieën ons nog beter kunnen helpen. De mening en het gedrag van de energiegemeenschap zijn daarbij cruciaal.
Met 2.900 leden is Grunneger Power een krachtig netwerk van betrokken bewoners. Samen zetten we onze kennis en ervaring in om buurten en dorpen in Groningen verder te verduurzamen. Door mee te doen aan Local4Local maak je deel uit van een baanbrekende stap richting een veerkrachtig en zelfvoorzienend Groningen. Je bouwt mee aan een beweging die de toekomst van energie opnieuw vormgeeft.
Doe mee en bouw mee aan een duurzame, eerlijke energietoekomst voor ons allemaal. Meer informatie over het landelijke project en onze projectpartners vind je op local4local.org.
In het Local4Local project werken 13 partijen samen aan het beschikbaar maken van coöperatieve energie tegen een lokale prijs door zelflevering binnen energiegemeenschappen. Onder leiding van Energie Samen zetten Windunie, Deltawind, Energie Samen Rivierenland, Zuidenwind, Grunneger Power, Agem Energie Experts en Zonnedorpen zich samen met de Nederlandse coöperatieve energieleveranciers Energie VanOns, om | nieuwe energie, ENTRNCE en de modelleurs Resourcefully en ZenMo in om de energiegemeenschap van de toekomst te realiseren. Het Local4Local project wordt uitgevoerd met de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Meer informatie over Local4Local en de deelnemende partijen vind je op de website van Local4Local en op LinkedIn.
Op 27 februari 2025 zijn we gestart met onze eerste energiegemeenschap! Bijna 60 leden doen mee en volgen een jaar lang hun energieverbruik. Iedereen heeft een dongel gekregen voor in de meterkast. Via een gezamenlijk platform kunnen alle deelnemers hun eigen stroomverbruik zien én dat van de groep
Lees verder