MAKING-CITY

Samen werken aan energiepositieve buurten

MAKING-CITY is een Europees project waarin we met heel veel partners ervaring opdoen met het verduurzamen van verschillende type woningen, wijken en gebouwen. Europa heeft grote ambities wat betreft het klimaat. Het is een hele uitdaging om die ambities waar te maken. Daarom zette de Europese commissie het Europese project MAKING-CITY op. Onder het mom van ‘waarom moeilijk doen als het samen kan?’ gaan we de uitdagingen aan. Samen maken we bestaande woningen en gebouwen energiepositief. Dat betekent dat ze energie opwekken. Zo leren we van én met elkaar. Groningen is zo’n lighthouse city; een stad waar we écht in de praktijk experimenteren met innovatieve, duurzame oplossingen.

Groningen CO2-neutraal in 2035

Groningen heeft de ambitie om in 2035 een CO2-neutrale gemeente te zijn. Dat is veel eerder dan de rest van Nederland en Europa. Grunneger Power en partners gebruiken in dit project een slimme wijkaanpak en innovatieve oplossingen om bewoners te helpen hun wijk energieneutraal of -positief te maken. Een aantal buurten en verschillende soorten typische gebouwen krijgt toegang tot de speciale aanpak van MAKING-CITY. Andere Europese steden die ook in het project zitten, kijken en leren mee.

Gebouwen die energie opleveren

De gebouwen en woningen die meedoen worden niet energieneutraal. Ze moeten uiteindelijk zelfs energie opleveren. Zo profiteren gebouwen die moeilijk te verduurzamen zijn daar in de toekomst van. Op deze manier maken we buurten sneller en efficiënter energieneutraal. Daarnaast werken we samen met buurtbewoners aan een “bottum-up aanpak voor de buurt”. Samen met bewoners kijken we naar wat werkt in hun buurt in plaats van het voor ze te bedenken. In Groningen doen we dat voor MAKING-CITY in de Gerbrand Bakkerstraat (Oosterpark), de Oosterpoort en Hoogkerk en in de Wijert.

 

 

De aanpak voor de buurt

Met de aanpak voor de buurt; de zogenaamde wijkaanpak helpen we bewoners aan antwoorden op vragen over de overgang naar duurzame energie. Dat zijn bijvoorbeeld vragen als ‘hoe verwarm ik straks mijn huis zonder gas?’, ‘welke keuzes kan ik maken als het gaat om isolatie?’ en ‘moet ik een nieuwe cv-ketel aanschaffen, of zoek ik nu alvast een alternatief?’

 

In dit project werkt Grunneger samen met de volgende partners: Gemeente Groningen, Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, Nijestee, TNO, Waarborg Vastgoed, CGI Nederland, Sustainable Buildings, Warmtestad & New Energy Coalition

Locatie
Zonnevoetpad Europapark

Het zonnevoetpad dat is gerealiseerd door MAKING-CITY vind je aan de Kolenkade in Europapark.