Grunneger Power zet een pilot-energiegemeenschap op om als één van de eerste coöperaties met onze leden praktijkervaring op te doen. Eén van de eerste activiteiten binnen onze energiegemeenschap in oprichting is monitoring! In februari 2025 zijn we gestart met de monitoring van de energie van ongeveer 60 deelnemende leden en de opwek van onze zonneparken. Deelnemers hebben thuis een dongel aangesloten op de slimme meter en kunnen hun energiedata en die van de energiegemeenschap als geheel volgen.
Waarom is energiemonitoring zo belangrijk?
Monitoring kan ons helpen slimmer om te gaan met energie. Dat heeft voordelen voor individuele deelnemers, maar omdat we kijken hoe we nuttig gebruik kunnen maken van alle beschikbare energie in de energiegemeenschap realiseren we samen extra voordelen. Denk hierbij aan:
- Balanceren van vraag en aanbod – Monitoring helpt om energie beter te verdelen binnen de gemeenschap, zodat lokaal opgewekte energie (zoals zonne- of windenergie) optimaal benut wordt. Als je (even) geen eigen zonne-energie beschikbaar hebt, zie je snel of er nog wel opwek beschikbaar is vanuit de rest van de energiegemeenschap, bijvoorbeeld van ons zonnepark of van deelnemende huishoudens met zonnepanelen.
- Optimalisatie van spreiding energiegebruik – Door het energieverbruik en opwek in real-time te volgen, kunnen leden van de energiegemeenschap efficiënter omgaan met hun energieverbruik en piekbelastingen vermijden. Je ziet gelijk hoe je verbruik de hoogte in schiet als je bijvoorbeeld je wasmachine en droger gelijktijdig aanzet. Afhankelijk van de beschikbare duurzame energie in de energiegemeenschap en je flexibiliteit kun je je verbruik misschien wel beter spreiden.
- Kostenbesparing – Door inzicht te krijgen in energiepatronen kun je als energiegemeenschap kosten verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik te maken van goedkope momenten waarop veel eigen opgewekte energie beschikbaar is in de energiegemeenschap of energieverlies te minimaliseren. Door monitoring valt het opeens op dat er in die plafondlamp nog een gloeilamp verstopt zat, en weet je ook wanneer je de vaatwasmachine het best aanzet.
- Transparantie en samen beslissen – Monitoring zorgt ervoor dat alle leden van de energiegemeenschap inzicht hebben in hoeveel energie ze verbruiken en opwekken, en wat voor effect dat heeft op collectief niveau. Dit leidt tot gesprekken over eerlijke verdeling en bevordert samenwerking. Wat is na het salderen bijvoorbeeld een eerlijke prijs voor zonne-energie die deelnemers thuis opwekken? Je kunt samen spreken over de verdeling van kosten en baten.
- Samen je energiegemeenschap verder brengen– Door samen data te analyseren, kunnen leden beter beslissen over gezamenlijke investeringen, zoals de aanschaf van een buurtbatterij of nieuwe zonne-installaties die bijdragen aan betaalbare, lokale energie.
Meedoen
Doe je mee met onze monitoringspilot en wil je inloggen op het civitas platform? Doe dat dan hier.
Doe je nog niet mee, maar wil dat wel? Stuur dan een mailtje naar energiegemeenschappen@grunnegerpower.nl. Je ontvangt kostenloos een P1 dongel en een monitoringsschermpje.
Als je deelname overweegt is het goed om te weten dat de energiegemeenschap van Grunneger Power onderdeel is van twee onderzoeksprojecten. Binnen deze projecten worden je energiedata geanonimiseerd gebruikt door partners van onderzoeksinstellingen om ondersteunende tools te ontwikkelen waar onze energiegemeenschap verder mee komt.